Mond op mond beademing uitgelegd

Mond op mond beademing is een cruciale techniek die gebruikt wordt in noodsituaties om een persoon die niet ademt, levensreddende ademhaling te bieden. Deze methode is een essentieel onderdeel van de basisreanimatie en kan het verschil maken tussen leven en dood.

Wat is mond op mond beademing?

Mond op mondbeademing, vaak een onderdeel van reanimatieprocedures, is het proces waarbij een redder adem inblaast in de mond van een slachtoffer om essentiële zuurstof aan de longen te leveren. Deze actie helpt het slachtoffer zuurstof te ontvangen tot professionele medische hulp beschikbaar is.

Wanneer pas je mond op mond beademing toe?

Dit paps je toe als iemand stopt met ademen of geen adequate eigen ademhaling heeft. Situaties zoals verdrinking, een hartaanval, of verstikking kunnen het nodig maken om mond-op-mondbeademing toe te passen. Voordat u begint, controleer of de omgeving veilig is, het slachtoffer bewusteloos is, en of hij of zij niet normaal ademt.

Mond op mond beademing
reanimatie proces

Hoe voer je mond op mondbeademing uit?

Hieronder staan de belangrijkste stappen voor beademing weergegeven. Wilt u meer weten over hoe u een slachtoffer moet beademen? Ga dan naar de website van de NRR. Zij zijn het expertisecentrum van Nederland.

  • Veiligheid eerst: Zorg dat de situatie veilig is voor zowel de hulpverlener als het slachtoffer.
  • Luchtweg openen: Kantel het hoofd van het slachtoffer naar achteren en til de kin op om de luchtweg te openen.
  • Controleer de ademhaling: Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden om te zien of het slachtoffer ademt.
  • Knijp neus dicht: Knijp de neus van het slachtoffer dicht, zodat er geen lucht kan ontsnappen.
  • Adem uitblazen: Plaats uw mond volledig over de mond van het slachtoffer en blaas krachtig lucht uit, zodat de borstkas duidelijk omhoog komt. Doe dit tweemaal.
  • Herhaal indien nodig: Voer afwisselend 30 borstcompressies en 2 beademingen uit als u ook compressies toepast.

FAQ mond op mond beademing

Er kunnen veel vragen opkomen als je nadenkt over mond op mond beademing. Hieronder de meest gestelde vragen.

Is mond op mondbeademing nodig als iemand hartmassage geeft?

Ja, mond op mondbeademing is een essentieel onderdeel van de reanimatieprocedure wanneer iemand een hartstilstand heeft en niet ademt. 

Kan ik ziek worden door het geven van beademing?

Hoewel er een klein risico bestaat op overdracht van ziekten, wordt het risico aanzienlijk verminderd door het gebruik van een reanimatiemasker.  

Hoe lang moet ik doorgaan met beademen? 

Je moet doorgaan met beademing i.c.m.  borstcompressies, totdat professionele hulp arriveert of het slachtoffer tekenen van herstel toont. , zoals zelfstandig ademen en bewegen.

Wat moet ik doen als ik een slachtoffer zie liggen? 

Bel eerst 112, voordat u met de reanimatie begint.

Wat u nog moet weten

Mond op mondbeademing is een levensreddende vaardigheid die iedereen zou moeten kennen. Het correct uitvoeren kan iemands leven redden in afwachting van medische hulp. Het is ook belangrijk om getraind te zijn in volledige reanimatieprocedures, inclusief hartmassage, om de overlevingskansen van het slachtoffer te vergroten.

Leer meer, volg een cursus en red levens

Overweeg een gecertificeerde EHBO cursus te volgen om praktische ervaring op te doen en uw vaardigheden te verfijnen. Kennis en voorbereiding zijn de sleutel tot effectieve hulpverlening in noodgevallen.

Draag bij aan betere wereld en kies voor Kiss of Life van ACT

Kies voor de Kiss of Life van ACT en draag bij aan een betere wereld. Dit beademingsmasker ondersteunt niet alleen de circulaire economie, maar helpt verspilling te voorkomen en bevordert de verantwoordelijkheid voor onze planeet.  Neem uw verantwoordelijkheid; kies voor duurzaamheid en medemenselijkheid met ACT.

Neem contact met ons op voor meer informatie

Wil je meer weten over reanimatie, de Kiss of Life, of hoe je een EHBO cursus kunt organiseren? Wij staan voor je klaar en helpen graag

Contactgegevens

Heb je vragen over mond op mond beademing of wil je een reanimatiemasker aanschaffen voor jezelf of je gemeenschap? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Onthoud:

Mond op mond beademing kan levens redden. Wees voorbereid, wees alert en help ons om levensreddende vaardigheden voor iedereen toegankelijk te maken.

Offerte op maat

Een offerte op maat is bij ons echt een offerte op maat. Waarom? Omdat u dit bepaalt. Burgerhulpverlener, EHBO-er, bedrijf of particulier: iedereen verdient de beste kwaliteit vooor de laagste prijs. Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op

Zo werk het

Geen producten toegevoegd.

Terug naar de shop